Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ήρθε και το 2014....


Πρώτη ανάρτηση για το 2014 και θέλω να αποφύγω τις στερεότυπες ευχές, θέλω να κάνω μία διαφορετική ευχή, που θα αφορά τους διαδικτυακούς χρήστες.
Η ηλεκτρονική εποχή που διανύουμε, με προβληματίζει αρκετά και καθημερινά, διότι η εμπορική της ανάπτυξη πιθανολογώ ότι κάνει περισσότερο κακό από καλό στους χρήστες - πελάτες των.
Αυτό διότι ελάχιστοι και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, διαθέτουν βασικές γνώσεις υπολογιστή, πόσο μάλιστα όταν θα πρέπει να μπαίνουν μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο!
Η μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και η εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων που τρέφουν τις εμπορικές αναπτύξεις, σε όλο τον κόσμο, αλλά περισσότερο σε περιοχές όπως η χώρα μας, ήρθε πολύ απότομα και χωρίς μαθησιακές υποδομές για τους χρήστες.

Δεν θα αναφερθώ σε εταιρίες και τα κατορθώματα των, αλλά όλες κρέμονται από τις υποδομές του ΟΤΕ. Υποδομές που αν τις συγκρίνεις με αυτές άλλων χωρών, ίσως αναζητάς αν υπάρχουν υποδομές.
Έτσι σήμερα ο Έλληνας, ενδιαφέρεται μόνο το πως θα μπορεί να μπει στο διαδίκτυο, να έχει μία "γραμμή ίντερνετ" και ας μην έχει σταθερό τηλέφωνο, ειδικά σήμερα λόγο των καταστάσεων, αλλά και χωρίς βασικές γνώσεις τι γραμμή είναι αυτή που του παρέχουν. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας σήμερα.
Θα ξεκινήσω με μία μικρή ανασκόπηση, ώστε αν φτάσω και στις ευχές μου, ώστε να γίνουν και κατανοητές.
Οι πρώτοι χρήστες των κομπιούτερ, χρησιμοποιούσαν γραφή MS-DOS, κατόπιν μαζί με τα πρώτα Windows 4.0, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες εφαρμογές σε ιστοσελίδες που ήταν HTML.
Έτσι έκαναν τα πρώτα βήματα των και οι ιστοσελίδες τα Χριστούγεννα του 1990  με τον πρώτο σέρβερ και ήταν η αρχική ιστοσελίδα www που δεν άλλαξε ποτέ για ιστορικούς λόγους.
Μετά το 1995, με τα Windows 95, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες ιστοσελίδες της μορφής Mambo Open Source που είναι και οι προγενέστερες των σημερινών.
Αρχίζει λοιπόν και η εξάπλωση - διάδοση των υπολογιστών, οι πρώτες διαδικτυακές εφαρμογές αλλά και οι πρώτες συνδέσεις στο ίντερνετ, με χρονοκάρτες!!!
Ο υπολογιστής πλέον περνά στην ζωή μας, μέσα από τις πρώτες εφαρμογές της Microsoft.
Στον Ελληνικό χώρο, από τις πρώτες ιστοσελίδες, ήταν  αυτή από το Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Η ιστοσελίδα "ανέβηκε" στις αρχές του 1993.
Κατόπιν είχαμε τις πρώτες εφαρμογές ιστοσελίδων, όπως το in.gr, το pathfinder, τον asxetos, που είναι μερικές από αυτές που θυμάμαι, αλλά και το msn.com που σήμερα έχει και την Ελληνική εφαρμογή του, με το τότε αρκετά διαδεδομένο  MSN Messenger.
Είναι η εποχή με ανάγκη στην επικοινωνία, στην ενημέρωση, στην μάθηση, στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων, του διαδικτύου. Εμπειρικά μεν, με σεβασμό δε, ιδιαίτερα από όσους έμπαιναν εμπειρικά. Τότε και με την δημιουργία των φόρουμ και των chat, άρχισαν και οι πρώτοι άτυποι κανόνες μεταξύ των χρηστών. Όχι κεφαλαία, όχι έντονα, όχι ανορθόγραφα κτλ.
Σήμερα στην αυγή του 2014, είναι πολύ διαφορετικό το τότε, με το σήμερα.
Το πέρασμα των χρόνων, η εμπορικότητα των εφαρμογών, αλλά και η ανάπτυξη που έχει επέλθει, δημιούργησε άλλα δεδομένα, που εύκολα μπορούν να θεωρηθούν ψευδοφανή, αυταπάτες.
Και πως να μην είναι αυταπάτη, όταν κάποιος που μπαίνει σε κάποια κοινωνικά δίκτυα, θεωρεί ότι έχει γίνει και γνώστης του υπολογιστή και του διαδικτύου!!!!
Άτομα που δεν μπορούν να γράψουν Ελληνικά ή το αποφεύγουν ως ανορθόγραφοι και γράφουν με τα εύκολα λατινογενή greeklish, με εύκολη την δικαιολογία "δεν γυρνά στα Ελληνικά το πληκτρολόγιο" ή ακόμα πιο χειρότερα, το "βαριέμαι να το γυρίζω στα Ελληνικά", γράφουν με κεφαλαία χωρίς κανόνες, αφού δεν τους έχουν ακούσει ποτέ των, αλλά και αν το αναφέρει κανείς,δέχεται την έντονη αμφισβήτηση!!!!
Είναι τόσο γνώστες και λειτουργούν τόσο σωστά στις διάφορες κοινότητες με κορωνίδα το facebook, ώστε αναχαράζουν κάθε είδηση που έχουν δει σε προφίλ φίλων των, χωρίς καν να μπουν στον κόπο και να ψάξουν από πότε είναι αυτή, επαναλαμβάνοντας δεδομένα 3-4 χρόνων πριν!!!
Εγώ προσωπικά, θεωρώ ότι το facebook δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο κακό, από το καλό που ορισμένοι θεωρούν προσφέρει!!! Σε αυτό βέβαια το βοήθησε και οι νέες γενιές κινητών και όλα αυτά μαζί δημιουργούν μία αποχαύνωση, ένα κόλλημα με την εφαρμογή, ώστε μερίδα μελών να μην μπορεί να πάει ούτε στο WC, χωρίς το φορητό, το τάμπλετ ή το κινητό. Όσο αστείο κι αν φαίνεται, όσο κι αν φαντάζει παράξενο, είναι μία επικίνδυνη εξάρτηση. 
Εφαρμογές που έχει, όπως τα διάφορα παιχνίδια, μόνο καλό δεν προσφέρουν, όχι ότι δεν υπάρχουν και αλλού να παίξει κάποιος, αλλά σε αυτό δημιουργούν εξαρτήσεις με κόντρες διαδικτυακές.
Εγώ το αποκαλώ 'ρουφιάνο' και πως να μην το θεωρώ, αφού με δικαιολογία την δική σου ευκολία!!! ζητά κάθε προσωπική σου πληροφορία να την αποθηκεύσει. Και αν δεν αποδεχθείς να το κάνεις εσύ, προτείνουν οι φίλοι σου να το κάνεις!!!! Και ο αδαής χρήστης, σπεύδει να δηλώσει κάθε στοιχείο του. Παράλληλα δε πηγαίνει και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά της αποθήκευσης και εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων. Τόση αποχαύνωση έχει προκαλέσει.

Οι ευχές μου, λοιπόν είναι, να μπορέσουμε εφέτος να ξεκολλήσουμε από τέτοιες δεσμευτικές εφαρμογές που υποβαθμίζουν την προσωπικότητα μας. Να δούμε μία στροφή προς τα ιστολόγια, τα φόρουμ και όπου μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ειλικρινείς σχέσεις, αντλώντας θετικά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τον καθένα μας και δεν θα τον υποβαθμίζουν καθημερινά.
Να δούμε το διαδίκτυο με την θετική του πλευρά και όχι με αυτή που μας σπρώχνουν καταναλωτικά κέντρα και κυβερνήσεις, ώστε μέσω των κοινωνικών δικτύων να υπάρχει μία εκτόνωση των μαζών, αλλά και ένα ιδιότυπο μάντρωμα των.
Η απάθεια που μας δημιουργούν αυτά τα μέσα, έχει επιπτώσεις παντού στην καθημερινότητα μας, στην οικογένεια μας και γενικά σε ότι έχουμε άμεση τριβή καθημερινά.
Αντίθετα, ένα ιστολόγιο, ένα φόρουμ, ακονίζει το μυαλό, βοηθά εποικοδομητικά τον χρήστη.
Αυτή την νέα χρονιά λοιπόν ας κάνουμε την μεγάλη αλλαγή και ας χρησιμοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτόμυαλα και για το συμφέρον μας, όχι να μας αιχμαλωτίζουν αυτά.

Ας δούμε τα θετικά, ας στηρίξουμε αυτά, για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας.








1 σχόλιο:

  1. Είναι γεγονός, πρέπει να δούμε και να έχουμε επαφή με το ίντερνετ πιο εποικοδομητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή