Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τα φουγάρα και τα φούμαρα…


Κάθε εκλογική περίοδος που έρχεται, μετά πόνου καρδίας, διαπιστώνω ότι είναι χειρότερη από την προηγούμενη!!!
Πλην βέβαια ορισμένων που είναι διαχρονικές σταθερές αξίες, με πάγιες τακτικές σπήλωσης της νοημοσύνης μας. Δυστυχώς.
Είναι λογικό ως πολίτης να πρέπει να προβληματιστώ για το μέλλον το δικό μου, των παιδιών μου, αλλά και των συνανθρώπων μου.
Πόσο όμως είναι σωστό να προβληματίζεται κάποιος σε επιλογές του τύπου
«Από τα δέκα κακά, να επιλέξει το λιγότερο κακό;»
Με τέτοιες λογικές, μπορεί να πάει μπροστά μία κοινωνία ένας τόπος;;
Και βέβαια ο λαός έχει νοημοσύνη, γνωρίζει πολύ καλά τι βίωσε από κάποιους τα προηγούμενα χρόνια.
Γνωρίζει όμως ακόμα καλύτερα το τι μεγάλο απόστημα έχει δημιουργηθεί από τα εκάστοτε κατεστημένα, εδώ και δεκαετίες.
Δυστυχώς όμως, κάθε απόστημα, ξεπετάει και 3-4 μικρότερα αποστήματα από μέσα του, που μολύνουν όλα μαζί την κοινωνία και την προβληματίζουν.
Έρχονται λοιπόν όλοι αυτοί και ζητούν την ψήφο του πολίτη.
Ναι, του πολίτη αυτού, που ακόμα και αν το δικαιούται, του πλασάρουν πολύ όμορφα ότι χωρίς αυτούς!!! Δεν θα δούλευε ούτε 2 μέρες σε κάποια δημοτική υπηρεσία. Ψεύδεται το απόστημα, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση στον πολίτη, ότι είναι υποχρεωμένος σε αυτό και χωρίς αυτό, δεν θα έχει πάλι την δουλειά αυτή. Ακόμα και αν δεν είναι στην συμπολίτευση, αλλά είναι αντιπολιτευόμενο απόστημα.
Είναι το σύστημα δεκαετιών αυτό και δεν το παραβαίνει κανείς.
Δημιουργεί προβληματισμό, εξασφαλίζει οικογενειακούς ψήφους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως δωρεάν διαφήμιση.
Είναι αυτοί που συντηρούν το οικογενειακό κατεστημένο, το εργασιακό κατεστημένο, το πολιτικό κατεστημένο, το συλλογικό κατεστημένο, το επιχειρησιακό κατεστημένο, μέσω ατόμων που τους γλείφουν και παίρνουν το κάτι τις των, ώστε να συντηρούν υπέρ αυτών, τα κατεστημένα.
Είναι κοινά αυτά τα κατεστημένα για όλους τους υποψηφίους, διότι είναι αδύνατον να κατέβεις υποψήφιος, όσο ηχηρό όνομα κι αν είσαι, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την συμπαράσταση, κάποιων από αυτά τα κατεστημένα.
Στην αντίθετη περίπτωση, είσαι χαμένος εξ αρχής, δεν αξίζει καν να κάνεις κάποια κίνηση. Και βέβαια αυτόματα είσαι δέσμιος συμφερόντων, τοπικών ή μη.
Και βέβαια δεν γίνετε λόγος να μπορέσει κάποιος απλός πολίτης με αγάπη στον τόπο, με όνειρα για να δημιουργήσει κάτι καλό, στον τόπο που ζει, να έχει κάποια τύχη.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι στον Έλληνα, πρώτα θα βγει η ψυχή και μετά το κουσούρι.
Ούτε με την φτώχεια που του φέραν τα μνημόνια, λόγω των κακών επιλογών που είχε κάνει, του βάλαν μυαλό, ούτε έμαθε να βλέπει σωστά το μέλλον του. Πάντα θα κοιτά το δένδρο που είναι μπροστά στο δάσος και θα αγνοεί παντελώς το δάσος.
Είναι τραγικά φαινόμενα, να βλέπουμε υποψήφιους που μιλούν για νέα πρόσωπα στον συνδυασμό των και αυτά να είναι η γυναίκα κάποιου πρώην δημοτικού συμβούλου ή υποψήφιου σε άλλο συνδυασμό, ή ακόμα και η κόρη κτλ. Έλεος, έχουμε νοημοσύνη, ακόμα.
Εμένα τουλάχιστον με μειώνουν ως άτομο να βλέπω κάποιους να ωρύονται για την ακεραιότητα υποψηφίων που τους επέλεξαν ως συμβούλους, την στιγμή που πριν τριάμισι χρόνια ήταν αυτοί που στήριζαν κάποιους άλλους, μέχρι που τα χάλασαν! Κάτι πήγε στραβά φαίνεται και χώρισαν οι δρόμοι των. Η ουσία όμως είναι ότι θα πρέπει να τον εμπιστευτώ και πάλι, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση!!!
Ένα άλλο τραγικό φαινόμενο, είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, εμφανίζονται το τελευταίο τετράμηνο και θεωρούνται γνώστες όλων των τοπικών προβλημάτων, με έτοιμες μάλιστα λύσεις γι αυτά!!!
Κι ας μην πάτησαν ποτέ των σε δημοτικό συμβούλιο, απλά να δουν πως γίνετε αυτό.
Το πιο αστείο όμως και περνάει απαρατήρητο σχεδόν, είναι ότι τώρα με τον Καλλικράτη, κάθε υποψήφιος πρέπει να δηλώσει μία λίστα με 80 τουλάχιστον συμβούλους σε έναν μέτριας δυναμικότητας Δήμο. Αν λοιπόν έχουμε 7-8 υποψήφιους Δημάρχους, θα πρέπει να υπάρχουν 640 άτομα που έχουν δεχτεί να ασχοληθούν ως σύμβουλοι με τα κοινά ενός τόπου!!!!
Που πάτε ωρέ;;;
Αν και οι 640 προσφέρετε αφού αγαπάτε τον εκάστοτε Δήμο, δύο ώρες την βδομάδα κοινωνική εργασία, ο χειρότερος Δήμαρχος θα αλλάξει προς το καλύτερο τον Δήμο του.


Αυτά ως αρχή, για να μην μας περνάτε για αδαείς….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου